Sfaturi utile privind tratarea textilelor patate

Nu uitati cand cumparati o haine, ca aceasta trebuie spalata intr-o zi. Verificati si pastrati eticheta cu simbolurile de intretinere, majoritatea hainelor necesita conditii speciale de spalare.

Consultati eticheta inainte de a spala un produs (lista de simboluri este descrisa mai jos).

Rezistati ispitei de a scoate petele acasa, mai ales in cazuri in care produsele sau indicatiile clare de spalare in curatatorii specializate. Nu frecati petele si nu puneti apa calda pe ele, riscati sa deteriorati articolul de imbracaminte cu probleme.

Nu spalati hainele acasa, chiar daca stiti cum sa procedati.

Petele trebuie indepartate imediat, adresati-va unei spalatorii sau curatatorii chimice, marcand cu un bilet locul unde haina este patata. Petele lasate pe haine un timp indelungat pot deveni imposibil de scos.

Goliti buzunarele hainelor inainte de curatarea lor (pasta de pix sau rujul de buze uitate in buzunare pot fi fatale pentru intreaga incarcatura a masinii).

Pentru a preveni decolorarea fibrelor, precum si fixarea eventualelor pete in tesut, evitati expunerile excesive la lumina soarelui sau la lumina artificiala puternica.

Caldura generata de fierul de calcat poate fixa petele definitiv.

Nu utilizati dizolvant sua alte solutii pe baza de alcool pentru scoaterea petelor de oja, pix sau alte pete greu de indepartat.

Daca ati utilizat o solutie de indepartat pete si ati spalat meterialul, iar pata nu a iesit de tot, nu lasati textila sa se usuce, ci mai spalati o data. Uscatorul poate cauza fixarea permanenta a petei.

Indepartati cu o spatula sau cu ceva asemanator materia de pe textila, nu frecati, riscati ca sa se extinda, in cazul in care materialul este umed, tamponati usor cu un servetel.

Daca detinetii solutii de indepartare a petelor la domiciliu, testati-le pe spatele materialului (sau intr-un loc mai putin vizibil), deoarece unele dintre acestea decoloreaza materialul.

Nu tratati pata cu apa, decat daca sunteti absolut convinsi ca, ea va iesi. Nu incercati sa le frecati sau sa le puneti apa calda pe ele. Nu veti face decat sa fixati pata in material.

Daca stiti ca unele culori nu au rezistenta la apa este bine sa comunicati acest lucru la predare.

Controlati hainele imediat dupa curatare.

Ridicati rufele la data inscrisa pe bon, astfel risca sa se sifoneze in pachete sau datorita aerului umedi din spalatorie.

Produsele zilnice de ingrijire corporala pot duce la patarea sau ingrasarea hainelor. Inainte sa va imbracati permiteti lotiunilor, parfumurilor sau antiperspirantelor sa se usuce, deoarece ingredientele din aceste produse pot avea efecte adverse asupra culorilor hainelor.